Tiramisu jagodowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tiramisu to mój ulubiony deser i uwielbiam go również w wersji z jagodami

  • 30 min

Składniki:

  • - 300 g jagód
    - 250 g serka mascarpone
    - 2 jajka
    - 2 łyżki cukru
    - biszkopty
    - 3 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit
    - szczypta soli

Tiramisu jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zaparzamy przez pięć minut i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy będą ubite na sztywną pianę łączymy delikatnie z powstałym kremem. Połowę jagód, po umyciu miksujemy i łączymy z jedną trzecią kremu. Biszkopty moczymy w naparze herbaty i układamy na dnie pucharków. Masę jagodową wykładamy na biszkopty. Na górę dajemy masę jasną i posypujemy jagodami. Na jagody układamy namoczone w naparze biszkopty, które smarujemy pozostałą częścią jasnej masy i posypujemy pozostałymi jagodami. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Tiramisu można przyozdobić bitą śmietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy