Tiramisu truskawkowe w pucharkach

4.49 (168 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Tiramisu trochę inaczej, bo zamiast biszkoptów są ciasteczka amarettini, które po zatopieniu w musie truskawkowym pozostają nadal chrupkie. Mus truskawkowy z niewielką ilością cukru nadaje całości orzeźwienia i lekkości. Deser robi się szybko i można od razu go zajadać.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    500 g mascarpone (schłodzone)
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżka likieru amaretto
    100 g ciasteczek amarettini

    Mus truskawkowy:
    350 g truskawek
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Tiramisu truskawkowe w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oczyść, wrzuć do kielicha blendera, dodaj cukier, zmiksuj.
  • 2. Jajko sparz, ok. 10 sekund polewaj je wrzątkiem, uważaj by nie pękła skorupka. Białko oddziel od żółtka. Żółtko razem z 2 łyżkami cukru ubij do białości, dodawaj po 1 łyżce mascarpone, aż wymieszasz całość. Podczas miksowania wlej likier amaretto. Białko ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie w masę serową.
  • Ciasteczka z musem truskawkowym 3. Przygotuj 4 szklanki lub pucharki. Na dno każdej pokrusz po 3-4 ciasteczka, wylej ok. 2-3 łyżek musu truskawkowego.
  • Układanie warstw 4. Masę serową przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij porcję na mus.
  • Układanie warstw 5. Na masę serową wyłóż resztę musu truskawkowego, na niego połóż po 3 ciasteczka.
  • Tiramisu w pucharkach 6. Na wierzch wyłóż resztę masy serowej i posyp pokruszonymi ciastkami. Można też udekorować truskawkami i listkami mięty.

Porady

Deser nie należy długo przechowywać w lodówce, jakieś 3-4 godziny będzie ok, ale potem woda z truskawek za bardzo wydzieli się i może to wyglądać nieapetycznie. Jeśli chcemy deser zrobić dzień wcześniej, można do masy truskawkowej dodać żelatyny, która spowoduje, że puree truskawkowe stężeje i nie wydzieli się woda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować