Tiramisu Truskawkowe

4.5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął to tiramisu na pewno wzbudzi zachwyt na niejednym przyjęciu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -1 opakowanie okrągłych dużych biszkopcików
    -1/2 kg Mascarpone
    -cukier puder (ilość wg uznania) ja dałam 3 łyżki
    -ok 3/4 szkl soku truskawkowego
    -alkohol 40% ok 50ml
    -Truskawki około 1 i 1/2 kg
    (ja użyłam 1,2kg ale niektóre truskawki mogą być
    zbyt dojrzałe więc lepiej mieć ich trochę więcej;)
    -czerwony barwnik spożywczy, u mnie w proszku 1/2 łyżeczki
    -Płatki czerwonej róży do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Tiramisu truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0eni4vc 1. W miseczce mieszamy sok truskawkowy z alkoholem. Zanurzamy

    w nim biszkopty każdy na około 15 sekund i odkładamy na pergamin.

    Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem dzielimy na połowę i do

    jednej połowy mascarpone dodajemy czerwony barwnik spożywczy,

    dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Gotowe biszkopciki

    układamy na przygotowanej tacy.
  • image-1pktmgu 2. Na biszkopciki układamy pokrojone

    w plasterki truskawki, na truskawki warstwę Mascarpone (bez

    barwnika) Przykrywamy biszkopcikami. Powtarzamy czynność aż

    powstanie piramidka.
  • image-1nswh16 3. Wierzch dokładnie pokrywamy czerwonym

    kremem.
  • image-0aemjfs 4. Dookoła starannie układamy połówki truskawek lekko

    dociskając do kremu.
  • image-1x1fwr0 5. Gotowe Tiramisu dekorujemy płatkami róży

    i wstawiamy do lodówki na kilka godzin minimum 3 godziny. Aby

    krem stężał i biszkopty dobrze zmiękły.

Porady

Mascarpone można wymieszać pół na pół z ubitą kremówką wtedy ciasto będzie lżejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować