Tiramisu truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Unieś mnie ku górze to po włosku tiramisu ! A tiramisu klasyczne to popularny włoski deser pachnący kawą. Przepisy są różne w zależności od regionu. Samodzielne przygotowanie go jest bardzo proste. Dziś tiramisu w wersji prostej sezonowej czyli truskawkowej.

  • 20 min

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów podłużnych
    200 g serka mascarpone
    200 g śmietanki
    2-3 łyzki cukru pudru
    2-3 łyzki likieru kawowego lub amaretto
    duży kubek mocnej kawy
    kakao do posypania
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy zaparzyć mocna kawę i ostudzić. Jeżeli bedziemy używać kawy rozpuszczalnej wystarczy zalać ją letnia przegotowana wodą. Do kawy dodajemy likier
  • 2. Ubijamy schłodzoną śmietankę do której stopniowo dodajemy serek mascarpone i cukier puder, ilość jego zależy jak słodki deser lubimy. Chwilę ubijamy na puch uważając żeby śmietanka się nie zważyła. Możemy dodać drobno pokrojone lub zmiksowane truskawki
  • tiramisu truskawkowe 3. Naczynie w którym bedziemy układać deser najlepiej jak jest kwadratowe lub prostokątne, możemy użyć również pucharków.
    Biszkopty maczać w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać ścisle na dnie naczynia, następnie przekładamy 1/2 masy, posypujemy całość kakao przez sitko, następnie znów warstwa nasączonych biszkoptów i masa. Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 2-3 h. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i układamy truskawki

Porady

w oryginalnym przepisie do masy dodaje się jajka ale bez nich deser jest równie dobry a możne nawet lepszy ...Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w zależności od tego jakie naczynie mamy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować