Tiramisu truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gdy nadchodzi sezon truskawkowy nie ma nic lepszego niż przepyszny deser tiramisu w wersji z truskawkami .

  • 20 min

Składniki:

  • 2 opakowania po ml 375 śmietanki deserowej 30%

    1 małe opakowanie serka mascarpone,

    4 łyżeczki cukru pudru,

    1 cukier waniliowy,

    3 małe opakowania śmietanfixu,

    1 opakowanie biszkoptów – tradycyjnych długich,

    wywar z kawy,

    łyżka likieru amaretto lub innego,

    1 kg truskawek

Tiramisu truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. W innej mniejszej misce mieszamy cukier, śmietanfix, cukier waniliowy i dodajemy do ubitej śmietany cały czas wszystko ubijając. Na koniec dodajemy serek mascarpone też ubijając.
  • 2. Przygotowujemy mieszankę, w której będziemy moczyć biszkopty - Kawę zaparzamy ( ja robię kawę w expresie ale może być rozpuszczalna ), schładzamy, dodajemy likier amaretto. Możemy dodać trochę wody niegazowanej.
  • 3. Do pojemników nakładamy biszkopty moczone w miksturze kawowej i układamy jako pierwszą warstwę w naczyniu. Nakładamy na biszkopty pokrojone w ćwiartki truskawki, następnie masę śmietanową, na to nakładamy drugą warstwę moczonych biszkoptów i drugą warstwę truskawek i masy śmietanowej. Na końcu całość możemy posypać kakao lub startą gorzką czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy