Tiramisu

0 (0 ocen)

Połączenie kawy, alkoholu i puszystej masy serowej jest obłędne. Polecam serdecznie !

Składniki:

  • ( na 4 pucharki )

    250g serka mascarpone

    3 jajka

    3 łyżki cukru pudru

    ziarenka z połowy laski wanilii

    200g podłużnych biszkoptów

    3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

    2 łyżki likieru Amaretto (lub innego ulubionego)

    kakao do oprószenia

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i dobrze myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Stopniowo dodajemy serek. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

    Do zaparzonej i przestudzonej kawy wlewamy likier. Mieszamy. Podłużne biszkopty namaczamy w kawie i układamy w pucharkach na przemian z masą serową. Namoczone biszkopty oprószamy lekko kakao, na to warstwa serka, ponownie biszkopty, warstwa serka itd.. Ostatnią warstwą jest serek, delikatnie wyrównujemy i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch oprószamy kakao.

Komentarze

Podobne przepisy