Znalezione na stronie pana Kuronia. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto smaczne. Polecam.
40 min
Składniki:
500 g serka mascarpone (Piątnica)
3 jajka
2 paczki biszkoptów podłużnych
1/2 szklanki cukru ( ja wolę mniej słodką wersję czyli 1/4 szklanki)
filiżanka mocnej kawy espresso
20 ml likieru np. kawowego albo rumowego
kakao do posypania
1.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy.
2.Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
3.Biszkopty szybko maczamy w kawie , by za bardzo nie nasiąkły i układamy na dnie formy. Na biszkopty nakładamy warstwę sera, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera.
4.Całość posypujemy kakao i schładzamy co najmniej 12 godzin w lodówce.
Komentarze