Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dzwonka. Każdy kawałek skropić z obu stron sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem.
2.Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w ósemki.
Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem, ułożyć w niej warzywa.
3.Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na dzwonka, z obu stron skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na warzywach.
Całość obficie posypać suszonym koperkiem. Na kawałkach ryby położyć wiórki masła.
4.Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Przed pieczeniem można skropić warzywa olejem.
Komentarze