Świetnie smakuje z kromką świeżego,domowego pieczywa lekka przekąska na drugie śniadanie czy lekką kolację w formie wiosennego twarożku z ogórkiem,rzodkiewką i koperkiem.
30 min
Składniki:
250 g szynki konserwowej
500 g serka wiejskiego(wersja light)
1 ogórek gruntowy(ze skórką)
6 rzodkiewek
1/2 pęczku koperku(lub szczypiorku)
100 ml mleka
2 płaskie łyżki żelatyny
sól i pieprz do smaku
Terrina z serka i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do całkowitego stężenia.
Keksówkę 9/25 wyłożyć folią spożywczą,a następnie jej spód i boki obłożyć wędliną.
2.Ogórki i rzodkiewki umyć i pokroić w niewielką kostkę,dobrze schłodzony serek wiejski,przelać do miski dodać do niego ogórki,rzodkiewki posiekany koperek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wlać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać.
3.Lekko tężejącą masę przelać do keksówki wierzch serka przykryć szynką i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny(a najlepiej na całą noc)
Komentarze