Tęczowe pucharki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja 2,5-letnia córeczka najbardziej lubi zielona piankę ;)

  • 45 min

Składniki:

  • - 3 kubki jogurtu naturalnego 400g
    - 3 różne galaretki (np.truskawkowa, cytrynowa i agrestowa)
    - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    - śmietana Śnieżka (lub gotowa bita śmietana w sprayu)
    - owoce, rurki waflowe i odrobina startej czekolady do dekoracji

Tęczowe pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić jedną z galaretek w 100ml gorącej wody. Gdy przestygnie wymieszać ją z 400g jogurtu naturalnego i 1/2 szklanki cukru pudru.
    Rozłożyć równomiernie do pucharków lub szklaneczek przygotowanych wcześniej do deseru. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Gdy pierwsza pianka zacznie tężeć, rozrobić drugą z galaretek (również w 100ml wody). I dalej postąpić podobnie jak z pierwszą.
    Czynność tę powtórzyć również w przypadku trzeciej galaretki.
  • 3. Gdy ostatnia z pianek wylanych do pucharków stężeje, rozrobić śmietanę Śnieżkę, wg przepisu na opakowaniu i udekorować nią wierzch naszego deseru.
  • 4. Na sam koniec deser udekorować owocami, startą czekoladą i rurkami waflowymi. Do dekoracji można użyć dowolnych składników, wg uznania.
    Deser przechowujemy w lodówce.

Porady

Rurki waflowe najlepiej dodać tuż przed podaniem deseru, wtedy będą chrupiące :)

Komentarze

Podobne przepisy