Tęczowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180*C-200*C
2.Białka z jajek ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dodajemy szklankę cukru po łyżce aby dokładnie było wymieszane. Następnie dodajemy żółtka, po dokładnym wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki prócz spirytusu, który wlewa się po wymieszania ciasta z mąką. Dodajemy barwniki.
3.Wstawiamy ciasto do piekarnika na 30 min w temp. 180*C-200*C
4.Rozpuszczamy 2 paczki galaretki cytrynowej w 2 szklankach wody. Zostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Oraz w osobnym naczyniu 1 galaretkę cytrynową w 1 szklance wody.
5.Ubijamy śmietanę.
6.Wlewamy zimną galaretkę do śmietany. Dodajemy barwnik.
7.Mieszamy śmietanę z galaretką na jednolitą masę - tak powstało nasze ptasie mleczko.
8.Pozostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Gdy masa robi się sztywna wylewamy całość na nasz biszkopt. Zostawiamy do całkowitego stężenia.
Komentarze