Tęczowe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Moje dzieci uwielbiają takie desery

Składniki:

  • mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki
    biszkopty -1 opak duże
    galaretka pomarańczowa -1 opak
    galaretka niebieska - 1 opak
    galaretka cytrynowa -1 opak
    galaretka agrestowa - 1 opak
    galaretka truskawkowa - 2 opak
    listki mięty do dekoracji

Tęczowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowe ptasie mleczko 1. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej wody.
  • 2. Schłodzone mleko skondensowane, przelać do wysokiego naczynia, ubić robotem to momentu aż zwiększy objętość o 2 razy. Mleko podzielić na 4 części
  • 3. Do pierwszej części dodaj agrestową galaretkę, dobrze ubij.
  • Tęczowe ptasie mleczko 4. Brytfannę o wymiarach (22x40 cm) wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia.
  • Tęczowe ptasie mleczko 5. Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami.
  • Tęczowe ptasie mleczko 6. Galaretki truskawkowe wylać na wierzch deseru, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Deser udekorować listkami mięty

Komentarze

Podobne przepisy