Tęczowe owoce w szampańskiej galaretce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Owoce zatopione w galaretce z szampana to deser - sałatka tylko dla dorosłych. Ułożone kolorystycznie tworzą swoistą tęczę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Dowolne owoce w różnych kolorach
    • borówka amerykańska
    • ciemne i jasne winogrona
    • truskawki
    • maliny
    • brzoskwinie
    Galaretka
    • 500 ml słodkiego wina musującego
    • 2 łyżki żelatyny

Tęczowe owoce w szampańskiej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych do najjaśniejszych.
    • Truskawki i brzoskwinie pokroić, reszta owoców w całości.
    • Podgrzać lekko wino musujące.
    • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odczekać chwilkę, aż napęcznieje, po czym wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund.
    • Wymieszać żelatynę z ciepłym winem i zalać owoce w pucharkach.
    • Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

Porady

Zamiast galaretki szampańskiej można użyć zwykłej owocowej i wtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy