6 dużych jaj,
1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka soku z cytryny
5 barwników spożywczych w dowolnych kolorach
800 ml śmierany kremówki
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
około 2 łyzki soku z zcytryny
1.BISZKOPT: 1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. W innej misce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Masę podzielić na 5 równych części,do kazdej dodac inny brwnik.Najwygodniej bedzie uzyc jednorazowych okrągłych foremek do wypieków. Każdy blat piec około 10-15min(do uzyskania suchego patyczka) w temp.180 st.
2.KREM: 1.śmietane ubić z cukrem pudrem. 2.mascarpone rozetrzeć z około 2 łyzkami cukru i 2 łyzkami soku z cytryny. 3. smietanę i serek połaczyc, 4.kremem przekładac każdy placek oraz ozdobic boki i wierzch tortu. 5.tort mozna podawac z sosem z zmiksowanych owoców leśnych lub truskawkami
Komentarze