tęczowy tort

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

piękny i pyszny tort,zaskoczy wszystkich

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 dużych jaj,
    1,5 szklanki cukru,
    1,5 szklanki mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka soku z cytryny
    5 barwników spożywczych w dowolnych kolorach
    800 ml śmierany kremówki
    500 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    około 2 łyzki soku z zcytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tęczowy tort 1. BISZKOPT: 1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. W innej misce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Masę podzielić na 5 równych części,do kazdej dodac inny brwnik.Najwygodniej bedzie uzyc jednorazowych okrągłych foremek do wypieków. Każdy blat piec około 10-15min(do uzyskania suchego patyczka) w temp.180 st.
  • tęczowy tort 2. KREM: 1.śmietane ubić z cukrem pudrem. 2.mascarpone rozetrzeć z około 2 łyzkami cukru i 2 łyzkami soku z cytryny. 3. smietanę i serek połaczyc, 4.kremem przekładac każdy placek oraz ozdobic boki i wierzch tortu. 5.tort mozna podawac z sosem z zmiksowanych owoców leśnych lub truskawkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować