Łatwe w przygotowaniu, stare ciasto, które za moich dziecinnych lat przygotowywała w rodzinnym domu moja babcia. Ja postanowiłam odnowić przepis, wrócić pamięcią do smaku sprzed lat i nadać ciastu efektowny wygląd.
2 godz.
Składniki:
Ciasto
8 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
120g masła extra (lub 15 łyżek oleju rzepakowego )
15 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
barwniki spożywcze - (szczyptę) czerwony, zielony, żółty i niebieski
Tęczowy metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać rozpuszczone masło, wodę
a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ponownie wymieszać.
Całość podzielić na 4 części, do każdej dodać jeden z kolorowych barwników i dokładnie wymieszać.
2.Ciasto przelać do dwóch keksówek o wymiarach 31 x 11cm – dwa kolory ciasta w jednej keksówce: czerwony
z żółtym a niebieski z zielonym (każdy kolor ciasta wlewać rozpoczynając od przeciwnych krótszych boków keksówki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i pokroić
w plastry o grubości około 1cm.
3.Krem
1 szklankę mleka zagotować z cukrami i dodać mąki rozrobione w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować kilka minut a następnie wystudzić (powstanie konsystencja budyniu). Margarynę utrzeć mikserem dodając stopniowo wystudzony budyń.
4.Każdy plaster ciasta smarować kremem i w dowolnej kolejności kolorystycznej składać jeden do drugiego (ciasto – krem – ciasto – krem, do wyczerpania składników).
5.Czekoladę połamać, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej., polać metrowca i udekorować kolorowymi kulkami.
Komentarze