Tureckie kebaby drobiowe marynowane w jogurcie z czosnkiem i wzbogacone aromatem kuminu i cynamonu.
Składniki:
3 piersi z kurczaka
60 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki chilli w proszku
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
Tavuk sis kebap - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce łączymy ze sobą jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodka paprykę, chilli, kumin, cynamon, sok z cytryny, sól. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę. Dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na 20 minut. Nadziewamy na drewniane patyczki. Grillujemy lub smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia. Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka.
Komentarze