Tatar po żydowsku – z wątróbki

4.49 (199 ocen)

  • 30 min

Mój mąż jest wielkim miłośnikiem tatara i przyrządza go wyśmienicie. Tatar z wątróbki jest mniej znany od tradycyjnego.

  • 30 min

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej,

    6 jaj na twardo,

    4 ząbki czosnku,

    2 cebule,

    2 kwaśne jabłka,

    majeranek , sól, pieprz, przyprawa pikantna
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tatar po żydowsku – z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątrobę oczyszczamy z tłuszczu i włókien, ja dodatkowo moczę przez pól godziny w mleku. Dzięki temu traci ona swoją gorycz. Następnie obsmażamy wątróbkę ze wszystkich stron i dodajemy plastry cebuli, pokrojone w kostkę jabłko i czosnek zgnieciony z solą. Przyprawiamy majerankiem i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Ja pod koniec smażenia dodałam łyżeczkę sosu balsamico.
  • 2. Po wystygnięciu siekamy w drobną kostkę wątróbkę, usmażoną z cebulą i jabłkiem, mieszamy z ugotowanymi na twardo i posiekanymi w kostkę jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, można też dodać mieszankę ostrych przypraw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować