Tartinki z masą krówkową i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną oraz pokrojone w mniejsze części masło. Robimy wgłębienie, w co wbijamy 2 żółtka. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite, formujemy kulkę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka, które układamy w foremkach do babeczek (ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich dodatkowo natłuszczać). Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 15-20 minut.
2.Do wystudzonych foremek nakładamy po łyżce masy krówkowej.
3.Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni (możemy też dodać odrobinę masła). Dodajemy cukier i smażymy tak długo, aż cukier się stopi i pokryje kawałki orzechów.
4.Jeszcze ciepłe orzechy układamy na babeczki. Babeczki podajemy schłodzone.
Porady
Jeśli nie chcesz, aby dno babeczek unosiło się do góry, możesz je przygnieść folią aluminiową wypełnianą fasolą lub grochem.
Komentarze