Tartaletki z lemon curd i malinami

5 (195 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Urocze, kruche babeczki z cytrynowym kremem i słodkimi malinami. W sam raz na letni deser.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    3 szklanki* mąki
    1 szklanka* cukru
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    LEMON CURD:
    3 jajka
    3 cytryny
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru
    DODATKOWO:
    200 g malin

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tartaletki z lemon curd i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Margaryna i jajka używane do wyrobienia ciasta powiny być schłodzone.
    Mąkę wsypać do miski. Zrobić "dołek". Wbić żółtka. Do mąki dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto. Ciastem wylepić foremki do tartaletek (można użyć formy do muffin, wcześniej wysmarowanej masłem). Każdą tartaletkę przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch, w celu obciążenia ciasta, co zapobiegnie jego wyrośnięciu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć delikatnie z foremek.
  • 2. LEMON CURD:
    Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
    Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Wystudzić i przełożyć do słoiczka.
    Tak przygotowanym kremem napełnić upieczone i wystudzone tartaletki. Wierzch obłożyć świeżymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować