Tartaletki z lemon curd i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO:
Margaryna i jajka używane do wyrobienia ciasta powiny być schłodzone.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić "dołek". Wbić żółtka. Do mąki dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto. Ciastem wylepić foremki do tartaletek (można użyć formy do muffin, wcześniej wysmarowanej masłem). Każdą tartaletkę przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch, w celu obciążenia ciasta, co zapobiegnie jego wyrośnięciu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć delikatnie z foremek.
2.LEMON CURD:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Wystudzić i przełożyć do słoiczka.
Tak przygotowanym kremem napełnić upieczone i wystudzone tartaletki. Wierzch obłożyć świeżymi malinami.
Komentarze