Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

4.5 (176 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne kruche babeczki z kremem budyniowym, a w nich mnóstwo owoców :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki :

    Na ciasto :

    170g mąki pszennej
    125g zimnego masła
    1 łyżka cukru pudru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany


    Na krem budyniowy :

    3 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ziarenka z połowy laski wanilii
    125g masła
    Dowolne owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tartaletki 1. Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.

    W tym czasie przygotowujemy budyń. Składniki umieszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Wstawiamy na gaz i cały czas mieszając, zagotowujemy tak, jak budyń. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (można wstawić garnuszek do miski z zimną wodą lub przygotować krem wcześniej). Po ostudzeniu krem miksujemy z masłem (masło i krem powinny mieć podobną temperaturę).

    Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy koła, którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut do złotego koloru. Studzimy na kratce.

    Wystudzone babeczki wyciągamy z foremek i napełniamy je kremem budyniowym. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować