Tartaletki z kremem budyniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy budyń. Składniki umieszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Wstawiamy na gaz i cały czas mieszając, zagotowujemy tak, jak budyń. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (można wstawić garnuszek do miski z zimną wodą lub przygotować krem wcześniej). Po ostudzeniu krem miksujemy z masłem (masło i krem powinny mieć podobną temperaturę).
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy koła, którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut do złotego koloru. Studzimy na kratce.
Wystudzone babeczki wyciągamy z foremek i napełniamy je kremem budyniowym. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze