Kruche ciastka wypełnione mocno czekoladowym kremem, podane z gruszką gotowaną w winie z przyprawami korzennymi. Niecodzienny smakołyk. Przepis krok po kroku.
Składniki:
Ciasto:
130 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej)
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru
1-2 łyżki zimnej wody
Krem:
250 g ciemnej kuwertury (55% kakao)
200 g słodkiej śmietanki
2-3 łyżki cukru pudru
Korzenna gruszka:
1 duża gruszka
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody
4 goździki
2 ziarna kardamonu
10 ziarenek fenkułu
1/2 kory cynamonu
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru
2.Posiekaj wszystko albo specjalną siekaczką do ciasta albo nożem. Powstanie kruszonka. Wyrabiaj ciasto krótko, jeśli nie chce się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
3.Uformuj kulę.
4.Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
5.Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta wyłóż do foremek z wyciąganym dnem o średnicy 10 cm, najłatwiej to zrobić rękoma i podociskać palcami.
6.Dno tartaletek ponakłuwaj gęsto widelcem.
7.Tartaletki piecz w 190 st. C przez 15-18 minut. Wyciągnij z pieca i ostudź. Zostaw je w foremkach.
8.Czekoladę posiekaj z grubsza.
9.Do garnuszka wlej śmietanę i zagotuj ją, zdejmij z ognia.
10.Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę i cukier puder. Mieszaj tak długo, aż czekolada dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia.
11.Do garnuszka wlej wino i wodę, dodaj wszystkie przyprawy, cukier, zagotuj. Gruszkę przetnij na pół i włóż do gotującego się syropu. Pogotuj ją z 10 minut. Wyciągnij na deskę, poczekaj, aż ostygnie a potem pokrój w cienkie plastry wzdłuż gruszki.
12.Na wystudzone spody wylej czekoladowy ganache, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by ganache zastygł.
13.Gdy krem zastygnie możemy układać na nim kawałki gruszki i dekorować listkami mięty.
Komentarze