Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką

0 (0 ocen)

Kruche ciastka wypełnione mocno czekoladowym kremem, podane z gruszką gotowaną w winie z przyprawami korzennymi. Niecodzienny smakołyk. Przepis krok po kroku.

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej)
    50 g mąki krupczatki
    100 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka cukru
    1-2 łyżki zimnej wody

    Krem:
    250 g ciemnej kuwertury (55% kakao)
    200 g słodkiej śmietanki
    2-3 łyżki cukru pudru

    Korzenna gruszka:
    1 duża gruszka
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1/2 szklanki wody
    4 goździki
    2 ziarna kardamonu
    10 ziarenek fenkułu
    1/2 kory cynamonu
    1/2 laski wanilii
    2 łyżki cukru

    Dekoracja:
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Ciastka

Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1. Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło, cukier, żółtko.
  • Siekanie ciasta 2. Posiekaj wszystko albo specjalną siekaczką do ciasta albo nożem. Powstanie kruszonka. Wyrabiaj ciasto krótko, jeśli nie chce się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
  • Gotowe ciasto 3. Uformuj kulę.
  • Ciasto owinięte folią 4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  • Wykładanie ciasta do foremek 5. Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta wyłóż do foremek z wyciąganym dnem o średnicy 10 cm, najłatwiej to zrobić rękoma i podociskać palcami.
  • Nakłuwanie dna tartaletek 6. Dno tartaletek ponakłuwaj gęsto widelcem.
  • Upieczone spody do tartaletek 7. Tartaletki piecz w 190 st. C przez 15-18 minut. Wyciągnij z pieca i ostudź. Zostaw je w foremkach.
  • Posiekana czekolada 8. Czekoladę posiekaj z grubsza.
  • Gotowanie śmietanki 9. Do garnuszka wlej śmietanę i zagotuj ją, zdejmij z ognia.
  • Rozpuszczona czekolada 10. Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę i cukier puder. Mieszaj tak długo, aż czekolada dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Gruszka w syropie z wina i korzennych przypraw 11. Do garnuszka wlej wino i wodę, dodaj wszystkie przyprawy, cukier, zagotuj. Gruszkę przetnij na pół i włóż do gotującego się syropu. Pogotuj ją z 10 minut. Wyciągnij na deskę, poczekaj, aż ostygnie a potem pokrój w cienkie plastry wzdłuż gruszki.
  • Tartaletki z ganache przed zastygnięciem 12. Na wystudzone spody wylej czekoladowy ganache, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by ganache zastygł.
  • Gotowe tartaletki 13. Gdy krem zastygnie możemy układać na nim kawałki gruszki i dekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować