Róża, a dokładnie konfitura z niej wykonana to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast i deserów. Jej aromat, zapach i smak jest niezastąpiony. W poniższym przepisie polecam jej połączenie z rabarbarem
Składniki:
Składniki na około 16 sztuk:
Składniki:
• 500 gram mąki,
• 1 kostka masła,
• 3-4 łyżki cukru pudru,
• 5 żółtek,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Nadzienie :
• 1 słoiczek konfitury różanej (u mnie domowej roboty),
• Około 5 łodyg rabarbaru,
• Około 2 łyżki budyniu waniliowego
Dodatkowo:
• Cukier puder do posypania,
• Tłuszcz do smarowania foremek
Tartaletki różano - rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 0,5-1 cm. Pokrojony oprószamy budyniem.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Energicznie zagniatamy ciasto kruche.
2.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.
3.Foremki smarujemy tłuszczem.
4.Większą część przygotowanego ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremką wycinamy z niego koła. Wyciętymi kołami wykładamy wnętrze foremek.
Na środek każdej tartaletki wykładamy po około 1-2 łyżeczki konfitury.
5.Konfiturę równo rozprowadzamy, po czym wykładamy na nią dość dużą ilość przygotowanego rabarbaru (tak by powstała „rabarbarowa górka „).
6.Mniejszą wydzieloną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy ją na rabarbar.
Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy
Komentarze