Tartaletka a'la szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Śmiechu, zabawy i pozytywnej energii podczas pieczenia tych tartaletek było mnóstwo.A to dlatego, że była to praca zbiorowa. Lista obecności: ja i moja córka ( 6l)Bawiłyśmy się świetnie a w kuchni sprzątałam.... 1,5 h ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 żółtek
    1 kostka masła
    4 łyżki cukru
    3 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z jednej cytryny
    Mus jabłkowy:
    mus jabłkowy ( jeśli nie posiadacie musu to potrzebne jabłka ok 1 kg)
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    szklanka wiórek kokosowych
    cukier puder
    imbir
    Beza
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 kisiel np truskawkowy+ łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Tartaletka a'la szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tartaletna nadziena musem i bezą 1. Ciasto:
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i masło pokrojone w kawałki. Siekamy nożem do mniej więcej połączenia składników. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny, zagniatamy bardzo szybko ( kruche ciasto nie lubi rąk). Jeśli nie chce się cisto połączyć można dodać łyżkę śmietany lub odrobinę wody
    Ja ułatwiam sobie życie i od razu wykładam foremki ciastem i dopiero wkładam na 1 lub jeśli mam czas na 1,5 do lodówki.Przed włożeniem do piekarnika gęsto nakłuwamy widelcem spód foremki
    Pieczemy 20 min w 180 st.
    Mus:
    Gotowy mus wlewamy do garnka. Podgrzewamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną,wiórki, cukier puder i imbir. Cukier i imbir do smaku jak wolicie. Gotujemy do chwili, aż masa będzie gęsta.
    Jeśli nie macie musu to go garnka wrzucamy pokrojone w kawałki jabłka i gotujemy do chwili, aż się utworzy.A dalej robimy wg przepisu
    Beza:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kisiel i mąkę ziemniaczaną. Dodałam jeszcze odrobinę soku z cytryny.
    Kiedy wyciągniemy nasze tartaletki z piekarnika obsypujemy spód odrobiną bułki tartej ( aby od musu nie zmiękło ciasto) Wykładamy mus do środka. Na wierzch łyżką lub szprycą nakładamy masę z białek.
    Tak przygotowane ciastka wkładamy jeszcze na 15-20 minut to piekarnika na 180 st ( góra dół oczywiście)

Porady

Kiedy wyciągniemy nasze tartaletki z piekarnika obsypujemy spód odrobiną bułki tartej ( aby od musu nie zmiękło ciasto)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować