Tarta śliwkowa na cieście francuskim

4.46 (204 ocen)

  • 45 min

Ciasto to skomponowałam sama i bardzo smakuje całej rodzinie.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    30 dag śliwek
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    0,5l mleka
    cukier waniliowy
    cynamon
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.46 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta śliwkowa na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na tartę smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto francuskie odcinając pozostałe ciasto. Całość nakłuwamy widelcem .
  • 2. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie myjemy i kroimy śliwki na połówki.
  • 3. Chłodny budyń wykładamy na ciasto. Układamy na nim śliwki, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Jeżeli zostało nam ciasto możemy ułożyć je na wierzchu według uznania. Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.

Porady

Kiedy tarta wystygnie możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować