Tarta śliwkowa z sosem ajerkoniakowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto znika samo - delikatny spód, pyszne śliwki, a do tego sos z ajerkoniaku (oczywiście tylko dla dorosłych :))

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI CIASTA:
    - mąka: 3 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - śmietana 18 %: 0.25 szklanki
    - śliwki: 1 kilogram
    - płatki migdałowe do posypania: 2 łyżki
    - cynamon mielony: 0.5 łyżeczki
    - jajka: 2 sztuki
    SKłADNIKI SOSU:
    - śmietana kremówka: 0.5 szklanki
    - ajerkoniak: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta śliwkowa z sosem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konkurs_sliwki 1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem. Dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany). Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców). Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów. Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki. Piecz 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
  • 2. Przygotowanie sosu: ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.
    Więcej na moim blogu: wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Cynamon Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować