Tarta śliwkowa z sosem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem. Dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany). Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców). Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów. Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki. Piecz 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
2.Przygotowanie sosu: ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.
Więcej na moim blogu: wypiekibeaty.wordpress.com
Komentarze