Tarta śliwkowa z nutą pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagnieść ciasto z powyższych składników. Włożyć je do folii, włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować, wylepić dno formy na tartę, podpiec w temp. 180 st. C ok. 15 min.
2. Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć je na cieście, posypać cukrem trzcinowym, cynamonem, chili, na śliwkach ułożyć kawałki masła. Włożyć do piekarnika na 15 min.
3. Zrobić bezę: ubić białka z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki cukru (białka mają lśnić). Bezę wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego na ciasto, piec jeszcze 15 min.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Zrobić sos: śliwki pozbawić pestek, podgotować razem z cukrem i miodem, zblendować, następnie ponownie podgrzać z dodatkiem szczypty chili.
Ciasto podawać, polane ciepłym sosem.
Porady
Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na sos, możesz podawać tartę z cukrem pudrem
Komentarze