tarta śliwkowa z nutą pikanterii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla osób, które lubią słodycze ze szczyptą pikanterii

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru
    Śliwki: 1 kg śliwek węgierek, cynamon (1-2 łyżeczki), łyżka cukru trzcinowego, szczypta chili w proszku, kawałki masła (razem ok 50 g)
    Beza: 3 białka, łyżka cukru drobnego, szczypta soli
    Sos śliwkowy: 30 dag śliwek, szczypta chili, łyżka miodu, łyżka cukru trzcinowego

Tarta śliwkowa z nutą pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść ciasto z powyższych składników. Włożyć je do folii, włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować, wylepić dno formy na tartę, podpiec w temp. 180 st. C ok. 15 min.
    2. Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć je na cieście, posypać cukrem trzcinowym, cynamonem, chili, na śliwkach ułożyć kawałki masła. Włożyć do piekarnika na 15 min.
    3. Zrobić bezę: ubić białka z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki cukru (białka mają lśnić). Bezę wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego na ciasto, piec jeszcze 15 min.
    Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.
    Zrobić sos: śliwki pozbawić pestek, podgotować razem z cukrem i miodem, zblendować, następnie ponownie podgrzać z dodatkiem szczypty chili.
    Ciasto podawać, polane ciepłym sosem.

Porady

Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na sos, możesz podawać tartę z cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy