Tarta z wędzonym łososiem, brokułem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypać mąkę, w której należy zrobić wzgórek. Włożyć w nie pokrojone masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto. Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2.W międzyczasie ugotować i wystudzić brokuła, sparzyć i obrać pomidory, obrać brzuszki łososia, pokroić w kostkę resztę warzyw, lekko posiekać zioła.
3.Przygotować zalewę: zmieszać śmietanę z jajkami, dodać sól i pieprz do smaku.
4.Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Włożyć najpierw samo ciasto na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni, położyć warzywa i łososia, zalać śmietaną z jajkami, popruszyć bazylią i oregano. Piec jeszcze przez 40 minut, aż będzie lekko zarumieniona.
Komentarze