Tarta serowo-porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania spodu:
Mąkę, cukier, sól oraz zimne masło posiekać nożem na drobne kawałki. Następnie dodać jajko i jak najszybciej ugniatać ręką na miarę jednolitej masy. Kulkę ugniecionego ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować i wyłożyć w forme do tarty. Lekko ugnieść, a potem nakłuwać dość gęsto widelcem, dzięki temu nie będzie się podnosić w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 -25 minut.
2.Sposób przygotowania masy:
Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Do utartej margaryny dodać ser i jajko, ucierać aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
3.Na wcześniej upieczony spód wyłożyć dżem porzeczkowy, wylać już gotową masę serową. To wszystko piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut
4.Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, wszystko ubijać do czasu kiedy cukier dobrze się rozpuści. Na upieczone już ciasto wyłożyć pianę łyżką, albo rękawem cukierniczym jak w moim przypadku, po wyłożeniu piany piec przez 10-15 minut w 180 stopniach.
Komentarze