Kiedyś często piekłam tarty któregoś razu postanowiłam dodać do ciasta zioła posmakowało, następnym razem dodałam ser i tak powstała tarta serowo ziołowa i towarzyszy nam już z 10 lat:)
1 godz. 30 min
Składniki:
20 dag mąki
30 dag sera żółtego
10 dag margaryny
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka octu
1 duża śmietana
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 białe kiełbaski
10 dag boczku
3 marchewki
2 pietruszki
2 łyżki musztardy
2 łyżki keczupu
przyprawa do zapiekanek (lub własne przyprawy)
pół łyżeczki oregano
olej
Tarta serowo-ziołowa:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na tartę:
20 dag mąki
15 dag sera
10 dag margaryny
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka octu
pół łyżeczki oregano
szczypta soli.
Ser zetrzeć na drobnej tarce, margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach dosypujemy mąkę . Mleko mieszamy z octem i oregano. Wszystkie składniki mieszamy razem. Powstałe ciasto formujemy w kulkę i zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Marchew oraz pietruszkę kroimy w plastry(ja pokroiłam blaszką do frytek karbowanych) podlewamy odrobiną wody i 2 łyżkami oleju wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Kroimy cebulę w pół plastry i czosnek w plasterki smażymy około 5 minut, podlewamy wodą chwilkę dusimy, woda odparuje i gotowe.
4.Rozwałkowujemy ciasto.
5.Przekładamy do blaszki nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut na 200 stopni.
6.Mieszamy śmietanę i starty ser (5 dag).
7.Mieszamy keczup i musztardę razem smarujemy podpieczoną tartę i wykładamy podduszoną cebulę z czosnkiem.
8.Wykładamy warzywa(odkładamy około 25 plasterków marchewki) i kiełbaskę( np tak jak na zdjęciu). Posypujemy przyprawą do zapiekanek.
9.Polewamy mieszanką śmietany i sera.Posypujemy resztą startego sera.
10.Układamy odłożoną marchew oraz boczek i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut 200 stopni.
11.Po upieczeniu tarty dekorujemy środek i gotowe do podania:)
Komentarze