Tarta serowo-ziołowa:)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kiedyś często piekłam tarty któregoś razu postanowiłam dodać do ciasta zioła posmakowało, następnym razem dodałam ser i tak powstała tarta serowo ziołowa i towarzyszy nam już z 10 lat:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dag mąki
    30 dag sera żółtego
    10 dag margaryny
    1/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka octu
    1 duża śmietana
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 białe kiełbaski
    10 dag boczku
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki keczupu
    przyprawa do zapiekanek (lub własne przyprawy)
    pół łyżeczki oregano
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowo-ziołowa:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Ciasto na tartę:
    20 dag mąki
    15 dag sera
    10 dag margaryny
    1/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka octu
    pół łyżeczki oregano
    szczypta soli.
    Ser zetrzeć na drobnej tarce, margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach dosypujemy mąkę . Mleko mieszamy z octem i oregano. Wszystkie składniki mieszamy razem. Powstałe ciasto formujemy w kulkę i zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Tarta 2. Marchew oraz pietruszkę kroimy w plastry(ja pokroiłam blaszką do frytek karbowanych) podlewamy odrobiną wody i 2 łyżkami oleju wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Cebula czosnek 3. Kroimy cebulę w pół plastry i czosnek w plasterki smażymy około 5 minut, podlewamy wodą chwilkę dusimy, woda odparuje i gotowe.
  • Tarta 4. Rozwałkowujemy ciasto.
  • Tarta 5. Przekładamy do blaszki nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut na 200 stopni.
  • Śmietan i ser 6. Mieszamy śmietanę i starty ser (5 dag).
  • Tarta 7. Mieszamy keczup i musztardę razem smarujemy podpieczoną tartę i wykładamy podduszoną cebulę z czosnkiem.
  • Tarta 8. Wykładamy warzywa(odkładamy około 25 plasterków marchewki) i kiełbaskę( np tak jak na zdjęciu). Posypujemy przyprawą do zapiekanek.
  • Tarta 9. Polewamy mieszanką śmietany i sera.Posypujemy resztą startego sera.
  • Tarta 10. Układamy odłożoną marchew oraz boczek i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut 200 stopni.
  • Tarta 11. Po upieczeniu tarty dekorujemy środek i gotowe do podania:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować