Połączenie sernika i świeżych truskawek , na pysznym , kruchym , lekko cytrynowym spodzie , poezja smaku ! Smak lata , idealna na leniwe popołudnie w miłym towarzystwie :) .
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto kruche :
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
150g zimnego masła
2 żółtka
skórka otarta z połowy cytryny
Nadzienie serowe :
250g twarogu półtłustego
230 ml śmietanki kremówki
150g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka ( osobno żółtka i białka )
sok z połowy cytryny
Tarta serowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche łączymy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez pół godziny w lodówce .
Schłodzone ciasto wałkujemy na placek , którym wykładamy spód formy na tartę , uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Ponownie schładzamy .
Twaróg , śmietankę , żółtka , połowę cukru pudru , sok z cytryny i mąkę miksujemy na gładką masę . Białka pozostałe od kruchego ciasta oraz od masy serowej ( razem 4 ) ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru i ponownie chwilę ubijamy .
Pianę delikatnie mieszamy z masą serową .
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , lekko opruszamy kaszką manną lub bułką tartą i wylewamy na nie masę serową .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-40 minut , aż wierzch ładnie się zarumieni . Studzimy w piekarniku .
Na wystudzoną tartę układamy truskawki przecięte na pół i ozdabiamy listkami mięty .
Tartę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce .
Komentarze