Tarta serowo-paprykowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem w klasie maturalnej. Lubię zaskakiwać rodzinę nowymi potrawami.

Składniki:

  • Ciasto: jajko
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 1/2 kostki masła
    ● łyżka śmietany
    ● szczypta soli
    Farsz:
    ● 4 jajka
    ● 200 ml śmietany 18-proc.
    ● duża czerwona papryka
    ● por
    ● 20 dag startego żółtego sera
    ● 15 dag szynki
    ● oliwa
    ● przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, oregano, kurkuma

Tarta serowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z mąki, jajka, masła,
    śmietany i soli wyrabiamy ciasto.
    Wkładamy na 30 minut do
    lodówki. Rozwałkowujemy,
    wykładamy tortownicę, formując
    wysoki brzeg.
  • 2. Farsz: paprykę, pora i szynkę
    drobno kroimy i smażymy
    na patelni na rozgrzanej oliwie
    ok. 15 minut. Doprawiamy do
    smaku solą, pieprzem i oregano.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
    Białka oddzielamy od
    żółtek i ubijamy. Do piany dodajemy
    żółtka, śmietanę, 3/4
    sera, warzywa z szynką
    i 1/2 łyżeczki kurkumy. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Mieszamy.
  • 3. Farsz wykładamy równomiernie
    na ciasto. Pieczemy
    45 minut w temperaturze
    180 C, pod koniec posypujemy
    resztą startego sera.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy