Tarta serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Przesianą mąkę wymieszać z suchymi składnikami, następnie posiekać z zimną margaryną, dodać jajko i wodę. Zagnieść kruche ciasto, schłodzić przez ok. 30 min.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, posypać grochem. Podpiekać 10 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, zdjąć groch.
2.NADZIENIE:
Twaróg wymieszać z żółtkami oraz cukrami, dodać śmietankę, skórkę cytrynową, aromat oraz kaszę mannę. Jabłka obrać, pokroić na cząstki. Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście, zalać masą serową. Piec w temp. 180 stopni ok 35 minut. Po wyłączeniu piekarnika tartę można jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku aby masa się dobrze upiekła.
Wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Komentarze