Tarta serowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

pyszna tarta, którą można jeść na zimno, jak również na ciepło z ulubionymi lodami

Składniki:

  • CIASTO:
    300 g mąki
    150 g margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka kakao
    1 cukier waniliowy
    1łyżka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki wody

    NADZIENIE:
    15 dag mielonego twarogu
    3 żółtka
    szklanka śmietany 30%
    cukier (wg uznania)
    cukier waniliowy
    1 łyżka kaszy manny
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    aromat cytrynowy

    DODATKOWO:
    3,4 jabłka
    bułka i olej do posmarowania formy
    cukier puder do posypania

Tarta serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Przesianą mąkę wymieszać z suchymi składnikami, następnie posiekać z zimną margaryną, dodać jajko i wodę. Zagnieść kruche ciasto, schłodzić przez ok. 30 min.
    Ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, posypać grochem. Podpiekać 10 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, zdjąć groch.
  • 2. NADZIENIE:
    Twaróg wymieszać z żółtkami oraz cukrami, dodać śmietankę, skórkę cytrynową, aromat oraz kaszę mannę. Jabłka obrać, pokroić na cząstki. Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście, zalać masą serową. Piec w temp. 180 stopni ok 35 minut. Po wyłączeniu piekarnika tartę można jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku aby masa się dobrze upiekła.
    Wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy