Spód na formę 26 cm :
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie serowe :-300 g- 350 g sera twarogowego
- 3 jajka
- 3-4 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 - 1/3 szkl cukru lub miodu ( miodu mniej niż cukru )
- 1/3- 1/2 szkl mrożonych jagód lub borówek
Dodatkowo
- jogurt naturalny ,
Sos jagodowy :
- 1 szkl mrożonych borówek
- 3 ( lub więcej , jeśli ktoś lubi bardziej słodki sos ) łyżek miodu / cukru
- 100 ml wody
- łyżka mąki ziemniaczanej / ryżowej
Tarta sernikowa z jagodami i borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Wszystkie składniki ugniatamy razem , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy i wykładamym mniej więcej 5 cm wysokości brzegów . Nakłuwamy ciasto widelce . Wkładamy do piekarnika na 20 min .
Nadzienie:
Białka oddzielamy od żółtek . Wszystkie składniki oprócz owoców i białek blendujemy .
Białka ubijamy . Łączymy delikatnie ubite białka i owoce z masą .
Mase wylewamy na upieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 160 stopni na ok 35 min .
Studzimy w otwartym piekarniku przez 10 min , po tym czasie możemy wyjąć z formy .
Sos :
Owoce wkładamy do garnuszka , wlewamy 2 łyżki wody i słodzidło . Gotujemy na małym ogniu aż owoce ładnie zmiękną i sos zgęstnieje .
Wode mieszamy z mąką i wlewamy połowe cały czas mieszając sos , w zależności jak gęsty chcemy sos dodajemy więcej mąki lub nie .
Odstawiamy na chwile aż ostygnie i możemy podawać z ciastem .
Komentarze