Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezon wiosennych wypieków rozpoczynam tartą z młodym rabarbarem pod kokosową bezą.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka orkiszowa: 100 gramów
    - mąka tortowa: 100 gramów
    - mąka ryżowa: 100 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - miekkie masło: 150 gramów
    - sól: 1 szczypta
    KOKOSOWA BEZA::
    - białka: 3 sztuki
    - cukier puder: 3 łyżki
    - wiórki kokosowe: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    PONADTO::
    - rabarbar: 800 gramów
    - cukier kryształ: 2 łyżki
    - wiórki kokosowe: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą 2. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do tarty o średnicy 21 cm. Ciasto nakłuwam widelcem, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia i wsypuję ziarna fasoli przeznaczonej wyłącznie do pieczenia.
  • 3. Formę wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier oraz fasolę i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
  • Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą 4. WIERZCH TARTY: umyty i osuszony rabarbar kroję na dwucentymetrowe kawałki i mieszam w misce z cukrem. Odstawiam na bok, a w tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier i jeszcze dalej ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam.
  • Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą 5. Na wystudzonym spodzie tarty rozsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych, następnie odsączony z soku rabarbar i kokosową bezę. Formę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę około 35 minut.
  • 6. *mój rabarbar był kwietniowy, bardzo młody, więc go nie obierałam, jeśli robię z nieco późniejszego muszę go obrać z włókien i dodać więcej cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować