Tarta porzeczkowo- śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy energicznie ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy wodę. Gotowym ciastem wykładamy dno i boli tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut (180˚C), by się podpiekło.
2.Między czasie przygotowujemy budyń porzeczkowy.
Gotowy budyń wylewamy na podpieczony spód i ponownie całość wstawiamy do piekarnika na około 10 -15 minut, by ciasto się dopiekło.
3.Tak przygotowaną tarte wyjmujemy i studzimy.
Na przestudzoną wykładamy ubita warstwę śmietanki. Całość dekorujemy owocami. Odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. GOTOWE!!
4.BUDYŃ:
Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 5 minut by owoce stały się miękkie i puściły sok.
Po tym czasie połowę masy odkładamy, dodajemy do niej budynie i mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące owoce i gotujemy całość jak budyń (do momentu jak skrobia się rozklei). Ciepły budyń wylewamy na podpieczony spód.
5.ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na upieczoną, zimną tarte.
Śmietankę dekorujemy świeżymi owocami porzeczki. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
Komentarze