Tarta porzeczkowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jeśli macie robota kuchennego to posiekajcie wszystkie składniki spodu nożem tnącym (w tzw. food procesorze). Jeśli nie macie takiego sprzętu, to nic nie szkodzi - posiekajcie masło nożem na małe kawałki i sprawnie zagniećcie ciasto rękoma starając się go nie ogrzać dłońmi. Jeśli robicie tartaletki najlepiej uformować z ciasta walec, który najłatwiej podzielić na równe części. Jeśli robicie jedną tartę uformujcie dysk. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Foremki smarujemy masłem i wyklejamy rozwałkowanym ciastem. Przed pieczeniem warto je schłodzić około 30 minut. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. fasolą i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczmy jeszcze 5 minut.
3. Następnie wypełniamy tartaletki porzeczkami wymieszanymi z cukrem i mąką ziemniaczaną i ponownie zapiekamy około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Porzeczki powinny puścić trochę soku i zacząć lekko bulgotać.
4. Wyjmujemy tartaletki, studzimy i gdy tylko ostygną wyjmujemy je z foremek. Dużą tartę można pozostawić w formie.
5. Na końcu przygotowujemy piankowy wierzch. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i mieszamy mikserem. To ważne, aby nie dodać całego cukru od razu, lecz stopniowo. Na koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Gotową masę umieszczamy na tartaletkach tworząc łyżką taki "artystyczny nieład".
6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Wierzch bezy powinien być lekko zrumieniony.
Komentarze