Tarta orkiszowo - morelowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pożywny, zdrowy i smaczny podwieczorek, a przy tym bardzo łatwy do zrobienia.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SUCHE:
    - mąka orkiszowa: 150 gramów
    - płatki owsiane: 80 gramów
    - cukier brązowy: 80 gramów
    - cynamon,: 2 łyżeczki
    MOKRE:
    - masło (miękkie): 175 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    FARSZ MORELOWY:
    - morele suszone naturalne: 300 gramów
    - sok pomarańczowy (bez cukru, naturalny): 175 mililitrów
    - laska cynamonu: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sok

Tarta orkiszowo - morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Wszystkie jego składniki włożyć do niedużego garnka i zagotować. Następnie wyłączyć gaz i ostudzić.
  • 2. W tym czasie, w innym naczyniu połączyć wszystkie składniki suche, dodać masło i rozbełtane jajko. Lekko wymieszać.
  • Tarta orkiszowo - morelowa 3. Odjąć 1/3 ciasta i odłożyć. Pozostałym ciastem wyłożyć okrągłą formę do wypieku tart. Na nią położyć farsz (wcześniej należy wyjąć laski cynamonu). Z ciasta, które odłożyliśmy zrobić okruszki i posypać nimi morele.
  • 4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.
  • 5. Tarta najlepiej smakuje kiedy jest ciepła. Aby nieco złagodzić bardzo słodki smak moreli, można ją podać z lodami cytrynowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Mąka orkiszowa Płatki Sok pomarańczowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować