Tarta orkiszowo - morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Wszystkie jego składniki włożyć do niedużego garnka i zagotować. Następnie wyłączyć gaz i ostudzić.
2.W tym czasie, w innym naczyniu połączyć wszystkie składniki suche, dodać masło i rozbełtane jajko. Lekko wymieszać.
3.Odjąć 1/3 ciasta i odłożyć. Pozostałym ciastem wyłożyć okrągłą formę do wypieku tart. Na nią położyć farsz (wcześniej należy wyjąć laski cynamonu). Z ciasta, które odłożyliśmy zrobić okruszki i posypać nimi morele.
4.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.
5.Tarta najlepiej smakuje kiedy jest ciepła. Aby nieco złagodzić bardzo słodki smak moreli, można ją podać z lodami cytrynowymi.
Komentarze