Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj będzie dietetycznie, bez białej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, a nadziejemy ją pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    20 dag mąki ryżowej
    1/2 łyżeczki soli
    2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    1/4 szklanki mleka


    Nadzienie:

    2 cienkie, małe cukinie
    4 średnie buraczki ćwikłowe
    oliwa z oliwek
    sól morska gruboziarnista
    świeże zioła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać jajo, masło, mleko i wyrobić ciasto. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
    2. Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry, polać kilkoma łyżkami oliwy, posypać pieprzem i ziołami jakie lubicie. Odstawić na godzinę do zamarynowania. Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i w tem.200 C, zapiekać ok 40-50minut. Następnie lekko przestudzić, obrać z łupiny i pokroić w cienkie plastry.
    3. Formę na tartę wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć ciastem. Odstawić na 30 minut.
    4. Na przygotowanej tarcie układamy na przemian pieczonego buraka i cukinie w marynacie, wierzch posypujemy solą morską. Wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika, pieczemy 35-40 minut, aż tarta się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować