Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki gryczanej
    1 jajko
    125 g masła
    szczypta soli,
    szczypta pieprzu
    szczypta proszku do pieczenia

    nadzienie
    fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 g
    garść pomidorków cocktailowych
    1 pierś z kurczaka (połówka)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól
    pieprz
    oregano
    bazylia
    200 ml śmietany
    100 g sera feta lub typu feta
    ser do posypania -mozzarella lub inny.

Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść twarde ciasto i wylepić formę do tarty podciągając brzegi. Nakłuć widelcem.
    Śmietanę, ser, 1 ząbek czosnku , jajko sól i pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować. Zioła mogą być świeże.

    Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować.

    Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić.

    Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy