Tarta na zimno - szpinak, szynka, zioła

4.5 (161 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyglada efektownie, smauje świetnie i syci na długo. Nie rozpada sie w ręku i można jesc jak kanapkę. Jest alternetywą obiadu w upalny dzień, sprawdzi się też na pikniku poza domem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szynka plastry: 350 gramów
    - szpinak liście: 500 gramów
    - jajka: 11 sztuk
    - papryka czerwona konserwowa: 1 opakowanie
    - ser żółty (cienkie plasterki): 350 gramów
    - mąka: 2 szklanki
    - masło: 160 gramów
    - woda: 0.5 szklanki
    - czosnek rozgnieciony (ząbek): 5 ząbków
    - oliwa: 3 łyżeczki
    - bazylia świeża listki: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Tarty Szynki Przekąski

Tarta na zimno - szpinak, szynka, zioła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: wymieszac mąkę z masłem (w temp. pokojowej), dodać pół szklanki wody, łyżkę soli i wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta kruchego (nie kleić się do palców).
    Ciasto podzielić na 2 części o proporcjach 3/4 i 1/4, rozwałkowac na okręgi(można wyłożyć spód tortownicy) i odstawić do lodowki na przynajmniej godzinę.
  • 2. Wycisnąć czosnek, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, obsmażać aż zmięknie i doprawic do smaku (solą i pieprzem) Bardzo ważne jest aby szpinak był względnie suchy (w razie konieczności odsączyć wodę). Ostudzić.
  • 3. Rozbełtać jajka, usmażyć z nich bardzo rzadką jajecznice. Dodać oregano i sól. Ostudzić.
  • 4. Ja używam świeżej bazylii, ale można ją zastąpić suszoną otartą. Jeśli mamy świeżą, to zrywamy około 15 - 20 listków. Odparzamy je nad wrzątkiem w parze i rwiemy na kawałeczki.

    Jeśli suszona, to wedle uznania posypać warstwę w kolejnym kroku.
  • Tarta na zimno warstwy 5. Pół "jajecznicy" rozłożyć na dnie tarty. Na to położyć połowę sera i połowę szpinaku, i kolejno: połowę bazylii, połowę szynki i całość osuszonej papryki.
    Resztę warstw kładziemy w odwrotnej kolejności: szynka, bazylia, szpinak, ser i na górę jajka.

    Trzeba się starać układać równe warstwy.
  • 6. Zakryć górę ciastem i naciąć na środku mały otwór nożem (żeby mogło parować).
  • 7. Piec aż się zarumieni.

    Podawać zimne(!)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować