Wyglada efektownie, smauje świetnie i syci na długo. Nie rozpada sie w ręku i można jesc jak kanapkę. Jest alternetywą obiadu w upalny dzień, sprawdzi się też na pikniku poza domem.
Tarta na zimno - szpinak, szynka, zioła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: wymieszac mąkę z masłem (w temp. pokojowej), dodać pół szklanki wody, łyżkę soli i wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta kruchego (nie kleić się do palców).
Ciasto podzielić na 2 części o proporcjach 3/4 i 1/4, rozwałkowac na okręgi(można wyłożyć spód tortownicy) i odstawić do lodowki na przynajmniej godzinę.
2.Wycisnąć czosnek, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, obsmażać aż zmięknie i doprawic do smaku (solą i pieprzem) Bardzo ważne jest aby szpinak był względnie suchy (w razie konieczności odsączyć wodę). Ostudzić.
3.Rozbełtać jajka, usmażyć z nich bardzo rzadką jajecznice. Dodać oregano i sól. Ostudzić.
4.Ja używam świeżej bazylii, ale można ją zastąpić suszoną otartą. Jeśli mamy świeżą, to zrywamy około 15 - 20 listków. Odparzamy je nad wrzątkiem w parze i rwiemy na kawałeczki.
Jeśli suszona, to wedle uznania posypać warstwę w kolejnym kroku.
5.Pół "jajecznicy" rozłożyć na dnie tarty. Na to położyć połowę sera i połowę szpinaku, i kolejno: połowę bazylii, połowę szynki i całość osuszonej papryki.
Resztę warstw kładziemy w odwrotnej kolejności: szynka, bazylia, szpinak, ser i na górę jajka.
Trzeba się starać układać równe warstwy.
6.Zakryć górę ciastem i naciąć na środku mały otwór nożem (żeby mogło parować).
Komentarze