Tarta mocno czekoladowa.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś dla amatorów czekolady.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 20 dag. mąki
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    5 dag stopionej gorzkiej czekolady
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    KREM:
    3 tabliczki gorzkiej czekolady
    po 10 dag. posiekanych orzechów włoskich i migdałów
    szklanka śmietanki 30%
    2-3 łyżki cukru
    kieliszek likieru czekoladowego
    POLEWA:
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada deserowa
    po 2 łyżki śmietanki kremówki do każdej czekolady
    PONADTO:
    orzechy i migdały do dekoracji
    margaryna i bułka tarta do formy

Tarta mocno czekoladowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieć ciasto.Rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną i posypana bułką formę do tarty o śr, 27.5 cm.
    Przykryj papierem do pieczenia i obsyp grochem.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200st. i piecz 15 min. Po tym czasie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze 10 min. Ostudź.
    Migdały i orzechy upraż z łyżką cukru.
    wsyp na ciasto.Śmietankę podgrzej i dodaj do niej czekoladę.Wlej likier, wymieszaj.Wylej na ciasto.
    Obie czekolady rozpuść ale osobno.Do każdej dodaj po 2 łyżki śmietanki.
    Wylej na ciasto.Zrób wzorek mieszając je.
    Udekoruj migdałami i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy