Klasyczne połączenie truskawek i bitej śmietany, ale migdałowy spód i masa krówkowa nadają u zupełnie nowego smaku!
60 min
Składniki:
140 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 żołtko
400 ml śmietany kremówki (możecie dodać jeden śmietan-fix, by była sztywna,
ja nie użyłam, bo irlandzkie kremówki są naprawdę tłuste)
2 łyżki cukru pudru
100 g masy krówkowej
6 łyżek mleka
85 g płatków migdałowych
400 g truskawek
Tarta migdałowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować i przenieść na wałku na formę do tarty (24cm). Wylepić ją dokładnie ciastem, obciążyć folią i wyłożoną na folią fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi. Piec w 200 stopniach przez około 10 minut, zdjąć obciążenie i piec dalej, do zrumienienia. Wyjąć i przestudzić.
2.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wyłożyć na wystudzoną tartę. Truskawki myjemy, odkrajamy szypułki, kroimy w połówki i układamy na śmietanie. Płatki podprażyć do zrumienienia na suchej patelni. Masę krówkową podgrzewamy wraz z mlekiem do uzyskania jednolitego sosu. Sos lekko studzimy i polewamy tartę. Posypujemy płatkami, Smacznego! :)
Porady
Tartę zrobić najlepiej tuż przed planowanym podaniem, by spód nie zrobił się miękki od śmietany i truskawek.
Komentarze