tarta malinowa z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka do tarty 21 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    150 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru
    1 żółtko
    szczypta soli
    1 łyżka zimnej wody
    na nadzienie:
    1,5 szklanki malin (lub więcej)
    2 łyżki cukru waniliowego
    na piankę:
    3/4 szklanki cukru
    4 białka
    szczypta soli

Tarta malinowa z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na maliny. Piec w 160*C około 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy