Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.
60 min
Składniki:
*foremka do tarty 21 cm
Składniki:
na ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
na nadzienie:
1,5 szklanki malin (lub więcej)
2 łyżki cukru waniliowego
na piankę:
3/4 szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
Tarta malinowa z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na maliny. Piec w 160*C około 25 minut.
Komentarze