Przepyszna tarta bez pieczenia przygotowana z herbatników z obłędnym kremem z białej czekolady z limonką, poleca się na deser :)
45 min
Składniki:
Ciasto:
3 małe opakowanie herbatników (150 gram )
125 gram masła
Krem z białej czekolady:
150 ml śmietany 30 %
2 białe czekolady
Skórka otarta z ½ limonki
Sok z ½ - 1 limonki w zależności od gustu
1 limonka (do dekoracji – opcjonalnie )
Tarta limonkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki rozkruszamy na proszek za pomocą blendera lub wałka i przekładamy je do salaterki. Do pokruszonych herbatników wlewamy przestudzone masło i za pomocą łyżki mieszamy starannie wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do silikonowej formy do tart i ręką wyłapujemy starannie brzegi i dno foremki. Tak przygotowany spod wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krem: do małego rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją na małym ogniu (UWAGA! Nie może się zagotować ).
Kiedy śmietana nam się podgrzeje dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i skórkę z limonki – mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Kiedy składniki dokładnie się połączą do kremy wciskamy sok z limonki ( ja dałam sok z 1 całej ale możemy jego ilość dostosować do własnych upodobań smakowych ).
Ostawiamy na bok do przestygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylewamy na niego przestudzony krem i wstawiamy z powrotem na minimum 3-4 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem tartę dekorujemy plasterkami limonki, smacznego ; )
Komentarze