Tarta limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki, kakao, masło i ewentualnie czekoladę oraz ekstrakt z wanilii zmiksować na wilgotny, drobny piasek. Wykleić nim dno i boki formy na tartę.Wstawić do lodówki.
Krem:
Limonki wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mleko wraz z sokiem z limonek wymieszać w misce trzepaczką. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z mlekiem. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód z herbatników.
Tartę schłodzić w lodówce przez 4 godziny, aż krem stężeje.
Porady
Do kremu można dodać troszkę stratej skórki z limonki, wtedy krem będzie bardziej intensywny w smaku.
Przed podaniem tartę można udekorować skórką lub plastrami limonki oraz startą czekoladą.
Komentarze