Tarta limonkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, orzeźwiająca tarta!

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    - 300g pełnoziarnistych herbatników (np. Leibniz z czekoladą deserową)
    - 1 łyżka kakao
    - 50g niesolonego masła
    - 50g gorzekiej czekolady (można pominąć)
    - łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Krem:
    - 397g zimnego, słodzonego mleka skondensowanego (puszka)
    - 4 limonki
    - 300ml śmietany kremówki

Tarta limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki, kakao, masło i ewentualnie czekoladę oraz ekstrakt z wanilii zmiksować na wilgotny, drobny piasek. Wykleić nim dno i boki formy na tartę.Wstawić do lodówki.

    Krem:
    Limonki wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mleko wraz z sokiem z limonek wymieszać w misce trzepaczką. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z mlekiem. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód z herbatników.
    Tartę schłodzić w lodówce przez 4 godziny, aż krem stężeje.

Porady

Do kremu można dodać troszkę stratej skórki z limonki, wtedy krem będzie bardziej intensywny w smaku. Przed podaniem tartę można udekorować skórką lub plastrami limonki oraz startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy