Tarta kakaowa z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie kruche kakaowe ciasto, półpłynny mus truskawkowy i przepyszna polewa czekoladowa ;))

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    125g masła
    1 żółtko
    50 ml wody
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki kakao

    MUS TRUSKAWKOWY:
    400g truskawek
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru (ilość zależy od słodkości truskawek)

    POLEWA:
    50g masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    łyżka kakao
    łyżka wody

    + truskawki i poziomki do deloracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta kakaowa z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i siekać nożem z masłem. Dodać zółtko, wodę, cukier i kakao, wyrobić ciasto i schować je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować między folami spożywczymi, przenieść do formy od tarty. Obciążyć grochem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 min z obciążeniem i 5 bez.
  • 2. Truskawki pokroić na małe kawałki i za pomocą miksera zmiksować na mus. Dodać mąkę i cukier.
  • 3. Mus truskawkowy wylać na podpieczony spód i piec jeszcze przez 25-30 min w 180 stopniach. Wystudzić.
  • 4. Roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Dokładnie wymieszać. Polewę rozprowadzić po tarcie, udekorować owocami. Następnie wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować