Tarta kakaowa z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i siekać nożem z masłem. Dodać zółtko, wodę, cukier i kakao, wyrobić ciasto i schować je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować między folami spożywczymi, przenieść do formy od tarty. Obciążyć grochem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 min z obciążeniem i 5 bez.
2.Truskawki pokroić na małe kawałki i za pomocą miksera zmiksować na mus. Dodać mąkę i cukier.
3.Mus truskawkowy wylać na podpieczony spód i piec jeszcze przez 25-30 min w 180 stopniach. Wystudzić.
4.Roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Dokładnie wymieszać. Polewę rozprowadzić po tarcie, udekorować owocami. Następnie wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Smacznego ;)
Komentarze