Nadzienie:
9 plastrów salami
5 konserwowych papryczek pepperoni
4 pieczarki
60 g żółtego sera
½ cebuli
60 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do pizzy
Tarta jak pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z mlekiem i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy według uznania. Dobrze mieszamy.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki, papryczki pepperoni, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zalewamy płynną masą i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch układamy plasterki salami i kilka pieczarek. Pieczemy około 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Komentarze