Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatna lecz pikantna tarta z masą jajeczno-chrzanową oraz kawałkami wędzonego łososia.Najlepiej smakuje podana na liściach szpinaku lub ulubionej sałaty.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250g. mąki pszennej
    100g. masła 82%
    2 łyżki śmietany 18%
    1 żółtko
    1 łyżeczka soli
    Masa jajeczno-chrzanowa:
    6 jajek
    250 ml. śmietany 18%
    4 łyżki chrzanu śmietankowego
    1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    1 papryczka chili
    1/2 pęczka szczypiorku
    200 g wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 1. Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 2. Wbić żółto oraz dodać śmietanę i sól. Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 3. Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 4. Masa serowo-chrzanowa:Jajka połączyć ze śmietaną , chrzanem oraz suszonymi pomidorami , solą i pieprzem.
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 5. Szczypiorek oraz paprykę chili posiekać drobno , dodać do masy jajecznej , wymieszać.
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 6. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować cienko.
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 7. Formę na tartę wysmarować masłem , przełożyć ciasto , nakłuć widelcem.
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 8. Ciasto przykryć folią aluminiową , obciążyć np fasolą lub grochem.
    Podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem 9. Na ciasto wylać masę jajeczną.
    Łososia porwać na mniejsze kawałki ,kłaść na masie.
  • Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. 10. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować