Delikatna lecz pikantna tarta z masą jajeczno-chrzanową oraz kawałkami wędzonego łososia.Najlepiej smakuje podana na liściach szpinaku lub ulubionej sałaty.
Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
2.Wbić żółto oraz dodać śmietanę i sól. Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
3.Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
4.Masa serowo-chrzanowa:Jajka połączyć ze śmietaną , chrzanem oraz suszonymi pomidorami , solą i pieprzem.
5.Szczypiorek oraz paprykę chili posiekać drobno , dodać do masy jajecznej , wymieszać.
Komentarze