Tarta jagodowa z bezą

4.47 (152 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od starszej siostry, która wymyśliła te tartę.

  • 60 min

Składniki:

  • Na krucha tartę:
    250g mąki
    125g margaryny
    50g cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    jajko

    Na środek:
    0,5l jagód
    łyżka mąki
    łyżka cukru

    Na bezę:
    2 białka
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Tarta jagodowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki na tartę, zawinąć ciasto w folię i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć w formie do tarty. Podpiec spód do 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Jagody wymieszać z mąką i cukrem i wyłożyć na tartę.
  • 3. Białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na jagody. Pierwsze 10 minut piec od spodu i góry, potem sam dół przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

podpiekając spód tarty można obciążyć ja, np. fasolą lub makaronem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować