Tarta jabłkowo-śliwkowa

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Do ciasta dodałam kilka śliwek i wyszło pyyysznie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Skłądniki na spód tarty;
    2 szklanki mąi tortowej
    125 mg margaryny
    2 jajka
    łyżka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki pudru

    4-5 dużych jabłek
    kilka dużych węgierek
    2 łyżki cukru
    cynamon
    ewentualnie galaretka lub kisiel

    masło i bułka do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Tarty Desery

Tarta jabłkowo-śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na tartę zagniatam, zawijam w folię i odkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję owoce: jabłka kroję w cienkie plasterki i razem z cukrem i cynamonem przesmażam w rondelku (można dodać kisiel lub galaretkę ). Śliwki myję i kroję w ćwiartki. Formę na tartę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy , nakłuwam widelcem. Na takie surowe ciasto nakładam jabłka , na nich układam śliwki. piekę ok 45-50 minut w 180 st .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować